Tytan EOS - Jeszcze nigdy klejenie styropianu nie było tak proste!

Jednym z najpopularniejszych materiałów, służących do ocieplenia budynków, wciąż jest styropian. Jego klejenie metodą tradycyjną to złożony, czasochłonny proces, którego efekty nie zawsze satysfakcjonują profesjonalnego wykonawcę. Dochodzi do tego konieczność posiadania na budowie dostępu do prądu i wody oraz ogromny ciężar do przeniesienia - aby ocieplić budynek o powierzchni 200m2, potrzeba aż 800kg tradycyjnej zaprawy! To wszystko, stanowi dla wykonawcy nie lada wyzwanie. Na szczęście najnowocześniejsze technologie klejenia styropianu pozwalają pracować dużo szybciej i łatwiej i są doskonałą alternatywą dla osób ceniących swój czas oraz wysoką jakość. Tą technologią jest obecny od kilku miesięcy na rynku klej do styropianu w puszce.

Wstrząśnij i gotowe: 7 x łatwiej!

Pierwszym etapem ocieplenia domu jest przyklejenie styropianu. Tradycyjnie do tej czynności używa się sypkiej zaprawy klejowej w worku. Wykonawca musi zatroszczyć się o dowiezienie dużej ilości zaprawy na budowę i odpowiednie narzędzia niezbędne do przygotowania kleju. Doświadczeni wykonawcy używając wiertarki wyposażonej w mieszalnik łączą w odpowiednich proporcjach zaprawę klejowa z wodą. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji możliwe jest nakładanie kleju. Samo klejenie płyt to praca dosyć szybka, jednak trzeba ją co chwilę przerywać, by przygotować kolejną porcję zaprawy.
Można jednak inaczej - innowacyjny klej do styropianu Tytan EOS to koniec z wciąganiem wiader z zaprawą na rusztowania i stratą czasu na jej przygotowanie. Nie potrzeba ani wody, ani prądu, zbędne są także wszystkie narzędzia, wystarczy poręczna puszka przykręcana do pistoletu energicznie wstrząśnięta przed użyciem.

Oszczędzaj cenny czas: 5 x szybciej!

Stałe przerywanie klejenia w celu przygotowania kolejnych porcji zaprawy to proces znacznie opóźniający cała pracę. Niemożliwe jest wcześniejsze sporządzenie większej ilości produktu z uwagi na jej szybką zasychalność. Nowym rozwiązaniem proponowanym przez firmę Selena jest jednokomponentowy klej poliuretanowy w puszce, gotowy do użycia po wstrząśnięciu. Klej do styropianu Tytan EOS jest bardzo wygodny w aplikacji, a stosując go nie trzeba przerywać pracy. Bezpośrednio po nałożeniu kleju przykładamy płytę do ściany dociskając niewielką siłą. Po użyciu Kleju Tytan EOS już po dwóch godzinach płyty można szlifować i kołkować. Łatwość aplikacji, lekkie - ważące mniej niż 1 kg puszki sprawiają, że w nowej technologii pracuje się 5x szybciej.

Przyklej raz na długi czas: 3 x mocniej!

Dla profesjonalnego wykonawcy szczególnie ważna jest siła, z jaką klej zespala grunt i klejone materiały. Klejony metodą tradycyjną styropian z łatwością odchodzi od muru nawet po 2 dniach od jego przyklejenia. Nowa technologia klejenia zapewnia mocne i trwałe sklejenie powierzchni. Po użyciu kleju Tytan EOS dwie godziny wystarczą, by płyta nie dała się oderwać. Klej Tytan EOS charakteryzuje się także doskonałą przyczepnością do innych typowych materiałów konstrukcyjnych.

Chociaż 1 szt. puszki kleju jest stosunkowo droższa, gdy porównać ją do ceny worka z zaprawą, klejenie styropianu klejem poliuretanowym w puszce w efekcie przyczynia się do obniżenia kosztów ocieplania budynku: wykonawca wykonuje znacznie więcej elewacji niż do tej pory i potrzebuje do tego mniejszej ilości osób: praca jest łatwiejsza, szybsza i bardziej efektywna. Zaoszczędzić można także na kosztach transportu: wystarczy mały samochód na przewiezienie 24 szt. puszek potrzebnych do ocieplenia 200m2 budynku. Transport nie tylko jest tańszy, ale także szybszy i bardziej czysty.
Warto pamiętać o szerszym zakresie temperatur, w jakich możemy pracować z klejem w puszce: od 0 do 30o C, co wydłuża sezon na wykonywanie ociepleń.
Podwyższona wydajność sprawia, że jedna puszka wystarcza na powierzchnię ok. 8 m2 przy temperaturze +20oC i szczelinie między ścianą a styropianem nie większej niż 5 mm.

Produkt posiada doskonałą przyczepność do betonu, podłoży mineralnych, do styropianu, a także do metali i drewna. Charakteryzuje się wysokimi parametrami termoizolacyjności.

Inne zastosowanie produktu: klejenie kasetonów styropianowych, parapetów, uzupełnianie szczelin dylatacyjnych w izolacji termicznej, klejenie i izolowanie paneli ściennych, blach falistych, dachówek, itp. Klej poliuretanowy TYTAN EOS wykazuje także bardzo dobrą przyczepność do typowych materiałów konstrukcyjnych, takich jak: mury z cegły, pustaki, beton, tynki, a także drewno, metale, styropian, twarde PCV i sztywne piany PUR, a także różnego typu membrany bitumiczne stosowane w izolacjach.

CECHY PRODUKTU:
- łatwy i wygodny w nakładaniu
- kołkowanie już po 2 h
- zastosowanie w zakresie temperatur od 0oC do +30oC
- doskonała przyczepność do podłoży mineralnych i do styropianu
- wysokie parametry termoizolacyjności
- doskonały współczynnik dźwiękochłonności

SPOSÓB UŻYCIA: Klej poliuretanowy nakładamy warkoczem o średnicy ok. 3 cm na płytę styropianową po obwodzie z zachowaniem odstępu od jej krawędzi ok. 2 cm i jednym pasem wzdłuż środka płyty. Bezpośrednio po nałożeniu kleju płytę przykładamy do ściany dociskając niewielką siłą i wyrównujemy używając długiej łaty. Korygować ustawienie płyty możemy do ok. 20 minut od ich przyłożenia do ściany.
W przypadku prowadzenia prac w niekorzystnych warunkach, takich jak silny wiatr lub opady deszczu, należy bezwzględnie stosować siatkę rusztowaniową. Przy nadprożach należy płyty podeprzeć do momentu, kiedy klej zwiąże, czyli ok. 20 minut. Po stwardnieniu kleju (po ok. 2h), płyty należy przeszlifować papierem ściernym i przymocować dodatkowo specjalnymi łącznikami mechanicznymi w ilości minimum 4 szt./m2, a wzdłuż krawędzi budynku minimum 8 szt./m2. Klej stosować w temperaturze od 0oC do +30oC. Po użyciu narzędzia należy oczyścić końcówkę pistoletu Czyścikiem TYTAN. Po pełnym utwardzeniu klej można usunąć mechanicznie.

Grubość warstwy klejowej (mm): od 1 do 15 mm
Czas kożuszenia: przyłożenie płyty po nałożeniu kleju do 4 minut
Czas otwarty pracy: korekta ułożenia płyty do 15 minut
Czas pełnego utwardzenia: 2 h (po 2 h można przystąpić do kołkowania)
Temperatura podłoża i otoczenia (°C): 0°C - 30°C
Wydajność z jednej puszki ok. 8 m2 (przy temperaturze +20oC i szczelinie między ścianą a styropianem nie większej niż 5 mm)
Opakowanie: 750 ml - ok. 0,8 kg
Producent: Selena SA

Czy praca może być szybsza, łatwiejsza i bardziej profesjonalna - po prostu nowoczesna, wykorzystująca wszystkie możliwości, jakie dają zaawansowane technologie? Dzięki klejowi do styropianu Tytan EOS nareszcie tak. Gdy pojawia się tak przyjazny dla wykonawcy i inwestora produkt, warto zmienić stare przyzwyczajenia.

Producent: Selena SA
www.selena.pl